Strona główna Dom Jaka podłoga w kuchni – co będzie najlepszym rozwiązaniem?

Jaka podłoga w kuchni – co będzie najlepszym rozwiązaniem?

583
PODZIEL SIĘ

Wybór odpowiedniej posadzki podczas urządzania wnętrz to jedna z najważniejszych decyzji. Rodzaj podłogi zależy w głównej mierze od pomieszczenia. Jaką posadzkę wybrać do kuchni? Co będzie najlepszym rozwiązaniem?

Podłoga to jeden z najważniejszych elementów wykończeniowych wnętrz. Podczas wyboru liczy się nie tylko kwestia estetyczna, ale również funkcjonalność. Należy zadbać o to, by posadzka współgrała z całym wyposażeniem. Warto również zadbać o właściwe dostosowanie podłogi do miejsca. Wybierając materiał do kuchni powinniśmy zwrócić uwagę czy jest on odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia oraz zabrudzenia. Obecnie możemy wybierać spośród wielu ciekawych i oryginalnych rozwiązań.

Najważniejsze by podłoga w kuchni była jak najbardziej praktyczna. Musi gwarantować łatwe i szybkie czyszczenie zabrudzeń. Poza tym powinna posiadać wysoką odporność na wysokie temperatury, wilgoć oraz uszkodzenia mechaniczne. Przed zakupem warto zapoznać się z różnymi typami podłóg i ich właściwościami. Poniżej znajdziecie kilka najlepszych propozycji.

Rodzaje podłóg w kuchni

Jednym z najbardziej rozpowszechnionych typów podłóg są płytki ceramiczne. Posiadają one wiele zalet, które decydują, że są one tak często wybierane. Przede wszystkim są łatwe w utrzymaniu czystości – bez problemu pozbędziemy się z nich każdego rodzaju zabrudzeń, zazwyczaj bez używania specjalnych detergentów. Oprócz tego charakteryzują się wysoką trwałością oraz odpornością na ścieranie czy wysokie temperatury. Na rynku znajdziemy ogromny wybór kształtów, wzorów oraz kolorów płytek, dzięki czemu możemy dopasować je do każdego stylu. Wadą może być to, że są one bardzo zimne oraz śliskie (jeśli posadzka jest wypolerowana).

Pod adresem http://www.radiuscentrum.pl/ znajdziesz oferty mebli do salonu, sypialni, jadalni czy kuchni – sprawdź!

Kolejnym rozwiązaniem może być podłoga z kamienia naturalnego. Materiał ten świetnie nadaje się do kuchni ze względu na swoje właściwości praktyczne. Jest niezwykle wytrwały i odporny na wilgoć oraz wysokie temperatury. Poza tym dobrze sobie radzi z różnego rodzaju zabrudzeniami. Wybór kształtów, struktur oraz barw jest ogromny, dlatego każdy z pewnością znajdzie coś odpowiedniego. To nieco droższe rozwiązanie niż płytki ceramiczne, ale gwarantujące dłuższą trwałość użytkowania.

A może drewno? Jest to jedno z rozwiązań, jednak należy dobrze się nad tym zastanowić. Po pierwsze drewniana podłoga w kuchni może źle znosić różnego rodzaju zabrudzenia – mogą powstawać przebarwienia czy plamy, które ciężko wyczyścić zwykłymi detergentami. Po drugie – kontakt z ciągłymi zmianami temperatury oraz wilgocią może powodować zniekształcenia podłogi. Po trzecie – drewniana podłoga może szybciej ulegać zniszczeniom oraz przetarciom. Oczywiście nie zmienia to faktu, że prezentuje się ona w kuchni bardzo ciekawie i stylowo. Można dopasować ją niemal do każdego stylu i aranżacji. Decydując się na tego rodzaju podłogę należy wybierać tylko wysokiej jakości materiały, które będą posiadać podwyższoną odporność na poszczególne czynniki.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here